2012. január 10., kedd

Mindennapi savanyúnk - Útmutató a téli makrobiotikus étrendhez 1.

 Párolt kelkáposztasavanyú, szójaszósszal

A savanyúság fontos kiegészítője a makrobiotikus táplálkozásnak, az indiai csatnihoz hasonlóan segíti az emésztést, fokozza az étvágyat.
A legideálisabb az lenne, ha – kis mennyiségben – minden étkezésnél jelen lenne, de legalább naponta 1x az egyik főé, étkezéshez.

Lássuk csak – a teljesség igénye nélkül – hogy télen, az aktuáis idény zöldségeket felhasználva, milyen savanyúkat ehetünk gyorsan préselt eljárással, vagy párolással:

  • Savanyúkáposzta: megfelelő a piaci változat is, ezzel sok dolgunk nincs!

  • Párolt kelkáposztasavanyú, szójaszósszal: mossuk meg alaposan, majd szeleteljük fel csíkokr a kelkáposutát és kevés vízben pároljuk meg. Locsoljuk meg szójaszósszal, csipetnyi  reszelt gyömbérrel.

  • Gyorsan préselt kínai kel savanyú: Szeleteljük fel vékony csíkokra a zöldséget és tegyük egy porcelán tálba. Hintsük meg 1-2 kiskanál tengeri sóval. Tegyünk rá valamilyen nehezéket (pl. kistányér + 1 kiló só). Hagyjuk így néhány órát állni, csavarjuk ki jól, mert levére nincs szükségünk.

  • Gyorsan préselt jégcsapretek saláta: a retket reszeljük le, vagy vágjuk gyufaszál nagyságúra. Majd az előbbiekhez hasonló módon préselhetjük.A sót 2-3 evőkanál szójaszósszal is helyettesíthetjük.

  • Jégcsapretek umeboshi ecettel: Reszeljük le a retket és locsoljuk meg néhány csepp umeboshi ecettel. Azonnal fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails