2010. április 19., hétfő

Hogyan álljon össze az étrend? Alapok 1.

Miből mennyit? Ez adja a makrobiotikus konyha alapját. Amit leírok az általános étrendi ajánlás, általános egészségi állapotban levők számára és a blog is erre épül, mert különböző betegségek esetén az étrend módosul, (többnyire szigorodik) és annak összeálítása csak rendkívül képzett szakember dolga!

  • Gabonák: ebből is a teljes gabonák. A makrobiotikus étrend mintegy 60%-át a következők adják: barnarizs, teljes kiőrlésű búza, köles, zab, árpa, rozs, hajdina és kukorica. Kuszkusz, bulgur alkalmanként (heti 2-3 alkalommal).
  • Levesek: A napi étkezés 5-10 %-t tegye ki, vagyis egy esetleg két tányérnyit. A legjobb, legegészségesebb természetesen a miso leves, de ezen túl is van élet a nap alatt és kiváló leves készíthető a gabonákkal, brokkolival, kukoricával stb.
  • Zöldségek: 20-30% -ban. Tök, brokkoli, kelbimbó, sütőtök, káposztafélék, sárgarépa, karfiol, kínai kel, retek (hónapo, jégcsap, feketeretek), hagymafélék (lila, vörös, póré, újhagyma, mogyoró stb), fehérrépa, vizitorma, petrezselyem, gyermekláncfű, bojtorjángyökér, medvehagyma. Alkalmanként jégsaláta, endívia, uborka és a csírák.
  • Babfélék:5-10% -ba. Azukibab, fekete szójabab, csicseriborsó, lencse rendszeresen. Mungó bab, feles borsó, vese bab alkalmanként (heti 2-3 alkalommal) fogyasztható.
  • Tengeri algák:5%. Arame, hijiki, kombu, nori, wakame, agar-agar,
Alkalmanként
  • fehér húsú hal, aszalt gyümölcsök, pirított olajos magvak, diófélék (ritkábban)
  • gyümölcsös desszertek alma, körte, sárgabarack, őszibarack, fekete áfonya, cseresznye, sárgadinnye, szilva, mazsola, málna, eper felhasználásával.
Törekedjünk arra, hogy a zöldségek, gyümölcsök, mégjobb, ha a gabona is organikus (bio) termesztésből származzon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails