2010. április 20., kedd

Alapok 2. Édesítők, ízesítők, fűszerek

Cukor helyett
Édesítésre olyan növényeket használjunk, amelyek önmagában is természetes alapúak. Ilyen a sárgarépa, sütőtök, káposzta, olykor gesztenye. Ezek rendszeresen fogyaszthatók lennének, de persze az ember nem tud mindig ilyeneket ízesítésre használni. Mert a teába kissé furcsa lenne.

Ekkor kerülnek előtérbegabona alapú édesítők; a rizs- illetve árpa maláta szirup, vagy a sűrített almalé.

Érdekes dolog a juharszirup és a méz kérdése, mert ezeket a hazai makrobiotikusok a kerülendő élelmiszerek közé sorolják, mivel a juharszirup nem helyi termék- a makrobiotikus étrend alapja ugyanis az, hogy a helyi éghajlatnak, terméseknek megfelelő élelmiszereket használjon - de a rizsszirupot sem tartom kifejezetten európai találmánynyak, hát még a szója szószokat.
Szóval édekes dolog ez , az amerikai makrobiotikusok a juharszirup alkalmankénti használatát ugyanis elfogadják.

Kerülendő a finomított cukor fogyasztása, mert elsavasítja a szervezetet, ami sok betegség alapja. (Pl. májkárosodás, szívinfarktus, cukorbetegség, elhízás, emésztőrendszer megbetegedései stb). És talán rossz hír sokak számára az is, hogy a finomított fehér cukor - a makrobiotikában nem helyettesíthető barnacukorral, vagy szőlőcukorral, de még gyümölcscukorral sem!

Ízesítésre

  • Tengeri só, egy csipetnyi.
  • Miszo paszta: olyan paszta, ami erjesztett szójababból és tengeri sóból készül, néhány hónapos, vagy akár több éves érlelésből.( A legjobb minőségű miszo legalább 2 éves, sötétebb színű.)
  • Tamari szójaszósz, shoju szójaszósz: fermentált szójababból vízből, tengeri sóból.
  • Barnarizsecet: alkalmanként, főleg a saláták savanyítására.
  • Mirin: Alkalmanként, édes és savanyú szószokhaoz, babragukhoz.
  • Umeboshi paszta, szósz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails