2010. július 12., hétfő

Csontritkulás és makrobiotika

Azt írja az újság…., hogy a 37 éves Gwyneth Paltrow  súlyos csontritkulása, túlzott makrobiotikus diétájának a következménye. Mivel ez a fajta étrend főleg zöldségeket, levest és teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmaz, a tejtermékek hiánya alacsony kalciumszintet okozott, aminek szinte egyenesen következménye lett a csontritkulás.
Érdekes ugyanakkor, hogy egy másik álláspont szerint a tejtermékek elsavasítják a szervezetet.
A tejterméken kívül vannak még kalciumban sokkal gazdagabb élelmiszerek, aminek a beiktatását a napi étrendbe a makorbiotika elelve javasolja. Egy okosan összeállított, tejtermék mentes étrend nem okozhat kalciumhiányt!
Kalciumban gazdag élelmiszerek:


  • Algák: hijiki, wakame, kombu, nori, kemp
  • Olajos magvak: mák, szezámmag, napraforgó, mandula
  • Savanyúk: savanyú káposzta, kovászos uborka
  • Mandulatej, szójatej
  • Zöldségek: káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta), petrezselyem, brokkoli
  • Aszalt sárgabarack, mazsola

A kalcium felszívódását segíti napi egy evőkanál piriított szezámmag, esetleg tahini krém kenyérre kenve illetve ugyancsak egy kanál mandula. Az étrendnek amúgy is tartalmaznia kellen naponta algaféléket, ebből is elég egy kanálnyi.

2 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van. A tejfogyasztók közt több a csontritkulás és a kalciumhiány, csak a média szereti a megszokottól eltérő étrendet okolni mindenért.
    Kalciumhiányt okozhat egyébként a túlzott gabona (főleg a teljes kiőrlésű) fogyasztás, vagy akár rejtett gluténérzékenység is. Biztos, hogy a színésznőnek nem az étrendjével van baj, hanem valahol máshol kell keresni a hibát.

    VálaszTörlés
  2. .....èn ùgy tudom,hogy a 20. szàzadban oly gyakori csontritkulàs èpp a tùlzàsba vitt tejtermèk fogyasztàssal fugg ossze....Szakèrtok szerint a japànok emiatt pl. "mutàlòdnak",azaz egyre magasabbak lesznek.'Erdemes elgondolkodni azon,hogy a csontritkulàs az utòbbi pàr èvtizedben szaporodott el ennyire.....lehet,hogy a "tej:èlet,ero,egèszsèg" kovetkezmènyekènt?

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails