2010. május 16., vasárnap

Harmóniában az évszakokkal: tavasz

Ha van úgynevezett „jó időszak” áttérni a makrobiotikus étrendre, akkor a tavasz az!
Télen a főzés során több olajat használunk, zsírban gazdag ételeket eszünk, gazdagon fűszerezünk a melegítő hatás és a megnövekedett energiaszükségünk miatt, amelyek az állati eredetű élelmiszerekkel együtt felhalmozódnak szervezetünkbe.
A makrobiotikus étrendbe tavasszal előkerülnek a könnyedebb főzési eljárások, a vadon növő fűfélék (csalán, pitypang, medvehagyma), amelyek segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.
Az enyhe, zsenge, szezonális zöldséges ételek segítenek harmonizálni a tavasz feltörekvő, kitörő energiáit.



Tisztító hatású makrobiotikus élelmiszerek:
  • Gyöngy árpa
  • Barna rizs
  • Rostban gazdag zöldségek: káposzta, póréhagyma, brokkoli,
  • Nyers saláták: reszelt sárgarépából, jégcsapretekből, káposztából
  • Préselt saláták káposztából, répával, retekfélékkel és uborkával
  • Retekfélék beiktatása minél több alkalommal!

Ezek mind tisztítják az állati eredetű étkezések lerakódásait, olajat, zsírokat a testből!


Mintaétrend tavasszal:

Reggeli: barna rizs csírákkal, pirított szezámmaggal szórva. Pirított árpa tea: száraz serpenyőben megpirítunk egy bögre árpát. Ebből 2 kanálnyit összefőzünk egy liter vízzel.

Ebéd, vacsora: Zöldséges leves tofu kockákkal
Barna rizs csalánnal (vagy medvehagymával, esetleg újfokhagyma szárával). Zöldséges lencseragú, citromos reteksavanyúval..

Desszert: gyümölcspuding

2 megjegyzés:

  1. Hahaha, miután egy ideje lelkesem olvasgatom eme blogot, most nézem csak jobban ki is írja...!:-)))) Jó!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hát,igen! Ez lett mostanában a mániám! :-))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails