2010. május 19., szerda

Tavaszi lencseleves

Engem ez a leves kifejezetten relaxál, megnyugtat, az ilyen hűvös időben pedig átmelegít. A zöldségeket, - főleg a sárgarépát, fehérrépát – lehetőleg házi termelőtől szerezzük be, még jobb lenne a bio, mert zamatosabb lesz a leves íze tőle.
A receptet tavaly a Makrobiotika Intézet tavaszi tanfolyamán tanultam és azóta nagy kedvenc nálunk.



 Tavaszi lencseleves




Hozzávalók:
1 bögre vöröshagyma kockákra vágva
1 bögre sárgarépa, félholdba vágva
1 bögre zöld lencse
1 szál szárzeller
1 szál fehérrépa
2-3 darab shiitake gomba
Só,
petrezselyem
2 szelet teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér
2 evőkanál hijiki
+ 2 centis darab kombu

Kevés vízbe áztassuk be a gombákat.
Egy mély lábosba rétegezzük a hozzávalókat; a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a szárzellert. Mossuk át a lencsét és adjuk a zöldségekhez. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük alacsonyra a hőfokot. Adjuk hozzá a gombát és a kombut is. Ez utóbbi megakadályozza a lencse puffasztó hatását.
Fedjük le a levest és főzzük a zöldségek puhulásáig (kb. 50 perc). Szórjuk bele a hijikit.
Ízlés szerint tehetünk bele egy csipetnyi sót.
A gombákat vegyük ki a levesből és vágjuk fel csíkokra. Tálaláskor adjuk a leveshez a megpirított, kockára vágott kenyeret és hintsük meg petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails