Télen a főzés során több olajat használunk, zsírban gazdag ételeket eszünk, gazdagon fűszerezünk a melegítő hatás és a megnövekedett energiaszükségünk miatt, amelyek az állati eredetű élelmiszerekkel együtt felhalmozódnak szervezetünkbe.
A makrobiotikus étrendbe tavasszal előkerülnek a könnyedebb főzési eljárások, a vadon növő fűfélék (csalán, pitypang, medvehagyma), amelyek segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.
Az enyhe, zsenge, szezonális zöldséges ételek segítenek harmonizálni a tavasz feltörekvő, kitörő energiáit.
Tisztító hatású makrobiotikus élelmiszerek:
- Gyöngy árpa
- Barna rizs
- Rostban gazdag zöldségek: káposzta, póréhagyma, brokkoli,
- Nyers saláták: reszelt sárgarépából, jégcsapretekből, káposztából
- Préselt saláták káposztából, répával, retekfélékkel és uborkával
- Retekfélék beiktatása minél több alkalommal!
Ezek mind tisztítják az állati eredetű étkezések lerakódásait, olajat, zsírokat a testből!
Mintaétrend tavasszal:
Ebéd, vacsora: Zöldséges leves tofu kockákkal
Barna rizs csalánnal (vagy medvehagymával, esetleg újfokhagyma szárával). Zöldséges lencseragú, citromos reteksavanyúval..
Desszert: gyümölcspuding
Hahaha, miután egy ideje lelkesem olvasgatom eme blogot, most nézem csak jobban ki is írja...!:-)))) Jó!:-)
VálaszTörlésHát,igen! Ez lett mostanában a mániám! :-))
VálaszTörlés