2010. május 9., vasárnap

Gomashio (szezámsó)



A makrobiotikus konyha leggyakrabban használt ízesítője. A szezámmag olaja bevonja a jangabb hatású sót.. A szezámsó gazdag kalciumban, fehérjében, vasban, foszforban.
Használata kis mennyiségben, 1-1 kiskanalanként gabonára, zöldségre szórva. Én már egészen rákaptam az ízére, imádom a zöldséget, tésztát, vagy a halat meghinteni vele! Ráadásul egy ekkora adag hetekig elég!

Hozzávalók:

  •  15 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál só (tengeri, vagy himalaya)


Egy serpenyőben szárazon pirítsuk meg a sót, amíg kifényesedik, majd tegyük bele egy mozsártörőbe.
Ugyancsak száraz serpenyőben pirítssuk meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Kevergessük nehogy odaégjen. Tegyük a szezámmagot a sóhoz és mozsártörőben zúzzuk össze.

Tárolás: lémentesen záródó üvegbe vagy kerámia edénybe.

2 megjegyzés:

  1. Pusztán az íze kedvéért én is megcsináltam, rendkívül finom lett. Ráadásul annyira egyszerű, hogy vétek lenne kihagyni :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is kaptam a barátnőmtől kb. 2dl-es kis üvegbe, és tényleg rettentő finom zöldségekre, halakra, sült/párolt húsokra. Ha elfogy, én is készítek még magamnak.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails