2012. március 18., vasárnap

Répás csicseriborsó fasírt, fűszeres paradicsomszósszal

Úgy látom ezt  az anyagot elfelejtettem áthozni anno a Marmalade-ról, pedig tökéletesen ideillik.
Egy Vegafood-os rendelésen kóstolam először sült répagombócot valami isteni fűszeres paradicsomszósszal és köleskásával.
Odahaza már másnap nekiálltam kísérletezni, hogy visszaköszönjön az az ízvilág.
Kiindulásnak csicseriborsó-fasírt alapot készítettem, ebbe reszeltem a sárgarépát, amit előzőleg megpároltam. A szószhoz csonsz-al indítotam, amihez hozzáadtam a  fűszereket és a paradicsomszószt.
A csonsz az indiai konyha egyik alapja. Néhány fűszert forró ghee-ben megpörkölnek, így jobban érvényesül az aromája.
Először a szemes, egész fűszereket, mert azok lassabban engedik ki ízüket ( pl. egész kömények, egész bors, babérlevél stb,), utána jöhetnek a nyers fűszerek (chili, reszelt gyömbér), majd a porfűszerek.  Ezek után már csak pár másodperces pirítás megengedett.


Répás csiseriborsófasírt
Hozzávalók:
  • 20 -25 dkg konzerv csicseriborsó,
  • 1 nagyobb sárgarépa lereszelve,
  • 1 kis fej hagyma apróra vágva,
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma,
  • Fél csokor  apróra vágott petrezselyem,
  • Fél kiskanál római kömény,
  • Fél kiskanál őrölt koriander,
  • 1/2 kiskanál sütőpor,
  • só,
  • fűszerpaprika,
  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt.

A csicseriborsót szűrd le, add hozz a sót, borsot, friss, apróra vágott petrezselymet és botturmix segítségével pépesítsd.
A felaprított hagymát pirítsd  meg és szórd rá a lereszel sárgarépát. Picit párold át, majd keverd össze a csicseris masszával. Fűszerezd ízlés szerint köménnyel, korianderrel, és fűszerpaprikával.
Keverj bele egy-két evőkanál kukoricalisztet. Dolgozd össze, majd formázz belőle diónyi méretű labdákat. Tedd jénai tálba és forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.

Fűszeres paradicsommártás
A csonszhoz:
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér,
  • Fél kiskanál korinder
  • Fél kiskanál kömény

Továbbá:
  • 2 evőkanál kókuszreszelék,
  • Csipetnyi őrölt fahéj,
  • 1 kiskanál garam masala
  • 2 evőkanál bio paradicsompüré,
  • 1 kiskanál barnacukor
  • 2 kiskanál joghurt.
A csonsz-hoz hevísd fel az olajat és dobd bele a köményt, amikor barnul add hozzá a gyömbért és a koriandert. Úgy 30 másodperces pirítás után tedd hozzá a kókuszreszeléket, majd az őrölt fűszereket,  a fahéjat és a garam masalát. Pirítsd 2-3 másodpercig, majd keverd bele a paradicsompürét.
Add hozzá a barnacukrot és öntsd fel 1,5 dl vízzel. Forrald össze legvégül sűrítsd be a joghurttal.
A répagombócokat öntsd  le ezzel a mártással.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Nem kivánok kellemetlenséget hozni..igen, én voltam aki ki törölte a kommentet, nagyon bele mélyültem.
    Csak annyit szeretnék mondani, hogy a MAKROBIOTIKUS diéta már legalább 25 éve ki ment a divatbol...amiben egy barátnőm szenvedett, teljesen anoraxiás lett belőle, és a korházban kötött ki.
    Hogy tud valaki élni csak barna rizs, babokon, tök, és még nyers salátát sem ehet?
    Mindenféle zsiradékot el kell hagyni, a B,12 ami rák ellenes is ki marad az ételekböl, a D vitamin, ami a tej, sajt, és vajas dolgokhoz tartozik...se tojás, se semmi?

    ...és külömben a receptben lévő joghurt, és a spaghetti, nem tartozik a MAKROBIOTIK diétához.
    OH, és a barátnőm?...ujra szenvedi az Anorexiát, és isteniti a MIKROBIOTIK diétáját...már megint, csont , és bőr szegény:((

    VálaszTörlés
  3. Szia Elisabeth!
    Ez a recept nem makrobiotikus, mint ahogyan ez a blog sem 100 %-ig az, hanem váltakoznak benne az indiai húsmentes receptet is! Ez egy indiai fogás!
    Félek, hogy a barátnőd túl szigorúan veszi a makrobiotikus étrendet, pedig az az idő múlásával egyre rugalmasabb.(Hacsak nem valamilyen betegség miatt kell a szigorúság) Az amerikai makrobiósoknál, a talaj rossz tápanyagellátottsága miatt példul a halak fogyasztása is megengedett! Amit én tapasztaltam különböző makrobiotikus tanfolyamokon, Sebestyén Szilvia és Verbovszky Gabriella irányítása alatt, rendkívül ízletes és változatos fogásokat készítettünk, amibe még a hajdina (soba), vagy a teljeskiőrlésű, durum tészta és a nyers saláta is belefért! És makrobiotikus főzéskor használunk olajakat is. Rendkívül ajánlott a szezám, vagy a kukorica, vagy az olivaolaj, de még a Ré napraforgó olaj használata is!
    Ajánlom elolvasásra ezt az interjút Verbovszky Gabriellával, ő rugalmasan és kreatívan kezeli ezt az étrendet: http://makifood.blogspot.com/2011/05/makrobiotikus-tanfolyamok-makifoodnal.html

    VálaszTörlés
  4. Szia Marmalade, köszönöm hogy vissza válaszoltál, nekem sajnos más fajta tapasztalatom nincs a makrobiotikus diétán kivül mivel hogy csak egy személyt ismerek, aki 1987-ben le fogyott negyven fontot vele, és utána még többet, ugy hogy lement 85 fontra, és korházban került. Ma megint ugyan abban a helyzetben van, és ujra fel vette a diétát. Nem eszik friss halat, de konzerves hal féléket, igen. Ez a harmadik hónapja hogy vissza tért erre a diétára mert valami tüdő gyulladást kapott Karácsony alatt, és nem mult el a köhögése. Most jelenleg megint 90 font, harminc fontot le adott, és nem veszi semmibe. Hogy tud valaki barna rizsán élni, és konzerv halakat enni naprol, napra?

    A barátnőm nem szegény, mindent meg engedhet magának, hiszen két hétig a Houston Texasi klinikában járt naponta hogy alternativ gyógy szert kaphasson, ami 15 ezer dollárban került neki, és még csak ez a kezdete! Valami más krizis van az életében amin kéne neki változtatni!
    Bocsáss meg, a magyar fogalmazásom nem a legjobb, én már gyerek korom óta itt élek Amerikában.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails