Egy Vegafood-os rendelésen kóstolam először sült répagombócot valami isteni fűszeres paradicsomszósszal és köleskásával.
Odahaza már másnap nekiálltam kísérletezni, hogy visszaköszönjön az az ízvilág.
Kiindulásnak csicseriborsó-fasírt alapot készítettem, ebbe reszeltem a sárgarépát, amit előzőleg megpároltam. A szószhoz csonsz-al indítotam, amihez hozzáadtam a fűszereket és a paradicsomszószt.
Először a szemes, egész fűszereket, mert azok lassabban engedik ki ízüket ( pl. egész kömények, egész bors, babérlevél stb,), utána jöhetnek a nyers fűszerek (chili, reszelt gyömbér), majd a porfűszerek. Ezek után már csak pár másodperces pirítás megengedett.
Répás csiseriborsófasírt
Hozzávalók:
- 20 -25 dkg konzerv csicseriborsó,
- 1 nagyobb sárgarépa lereszelve,
- 1 kis fej hagyma apróra vágva,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- Fél csokor apróra vágott petrezselyem,
- Fél kiskanál római kömény,
- Fél kiskanál őrölt koriander,
- 1/2 kiskanál sütőpor,
- só,
- fűszerpaprika,
- 1-2 evőkanál kukoricaliszt.
A csicseriborsót szűrd le, add hozz a sót, borsot, friss, apróra vágott petrezselymet és botturmix segítségével pépesítsd.
A felaprított hagymát pirítsd meg és szórd rá a lereszel sárgarépát. Picit párold át, majd keverd össze a csicseris masszával. Fűszerezd ízlés szerint köménnyel, korianderrel, és fűszerpaprikával.
Keverj bele egy-két evőkanál kukoricalisztet. Dolgozd össze, majd formázz belőle diónyi méretű labdákat. Tedd jénai tálba és forró sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.
Fűszeres paradicsommártás
A csonszhoz:
- 2 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál reszelt gyömbér,
- Fél kiskanál korinder
- Fél kiskanál kömény
Továbbá:
- 2 evőkanál kókuszreszelék,
- Csipetnyi őrölt fahéj,
- 1 kiskanál garam masala
- 2 evőkanál bio paradicsompüré,
- 1 kiskanál barnacukor
- 2 kiskanál joghurt.
Add hozzá a barnacukrot és öntsd fel 1,5 dl vízzel. Forrald össze legvégül sűrítsd be a joghurttal.
A répagombócokat öntsd le ezzel a mártással.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNem kivánok kellemetlenséget hozni..igen, én voltam aki ki törölte a kommentet, nagyon bele mélyültem.
VálaszTörlésCsak annyit szeretnék mondani, hogy a MAKROBIOTIKUS diéta már legalább 25 éve ki ment a divatbol...amiben egy barátnőm szenvedett, teljesen anoraxiás lett belőle, és a korházban kötött ki.
Hogy tud valaki élni csak barna rizs, babokon, tök, és még nyers salátát sem ehet?
Mindenféle zsiradékot el kell hagyni, a B,12 ami rák ellenes is ki marad az ételekböl, a D vitamin, ami a tej, sajt, és vajas dolgokhoz tartozik...se tojás, se semmi?
...és külömben a receptben lévő joghurt, és a spaghetti, nem tartozik a MAKROBIOTIK diétához.
OH, és a barátnőm?...ujra szenvedi az Anorexiát, és isteniti a MIKROBIOTIK diétáját...már megint, csont , és bőr szegény:((
Szia Elisabeth!
VálaszTörlésEz a recept nem makrobiotikus, mint ahogyan ez a blog sem 100 %-ig az, hanem váltakoznak benne az indiai húsmentes receptet is! Ez egy indiai fogás!
Félek, hogy a barátnőd túl szigorúan veszi a makrobiotikus étrendet, pedig az az idő múlásával egyre rugalmasabb.(Hacsak nem valamilyen betegség miatt kell a szigorúság) Az amerikai makrobiósoknál, a talaj rossz tápanyagellátottsága miatt példul a halak fogyasztása is megengedett! Amit én tapasztaltam különböző makrobiotikus tanfolyamokon, Sebestyén Szilvia és Verbovszky Gabriella irányítása alatt, rendkívül ízletes és változatos fogásokat készítettünk, amibe még a hajdina (soba), vagy a teljeskiőrlésű, durum tészta és a nyers saláta is belefért! És makrobiotikus főzéskor használunk olajakat is. Rendkívül ajánlott a szezám, vagy a kukorica, vagy az olivaolaj, de még a Ré napraforgó olaj használata is!
Ajánlom elolvasásra ezt az interjút Verbovszky Gabriellával, ő rugalmasan és kreatívan kezeli ezt az étrendet: http://makifood.blogspot.com/2011/05/makrobiotikus-tanfolyamok-makifoodnal.html
Szia Marmalade, köszönöm hogy vissza válaszoltál, nekem sajnos más fajta tapasztalatom nincs a makrobiotikus diétán kivül mivel hogy csak egy személyt ismerek, aki 1987-ben le fogyott negyven fontot vele, és utána még többet, ugy hogy lement 85 fontra, és korházban került. Ma megint ugyan abban a helyzetben van, és ujra fel vette a diétát. Nem eszik friss halat, de konzerves hal féléket, igen. Ez a harmadik hónapja hogy vissza tért erre a diétára mert valami tüdő gyulladást kapott Karácsony alatt, és nem mult el a köhögése. Most jelenleg megint 90 font, harminc fontot le adott, és nem veszi semmibe. Hogy tud valaki barna rizsán élni, és konzerv halakat enni naprol, napra?
VálaszTörlésA barátnőm nem szegény, mindent meg engedhet magának, hiszen két hétig a Houston Texasi klinikában járt naponta hogy alternativ gyógy szert kaphasson, ami 15 ezer dollárban került neki, és még csak ez a kezdete! Valami más krizis van az életében amin kéne neki változtatni!
Bocsáss meg, a magyar fogalmazásom nem a legjobb, én már gyerek korom óta itt élek Amerikában.