Én imádom, mégsem csinálom túl gyakran, viszont nagy örömömre, már sok helyen kapható dobozolt változata, és igen finom.
Legutóbb épp avokádósat, uborkásat és shiitake gombásat készítettem, házilag.
A fehér szushi rizs nem okozott lelkiismeretfurdalát, még nyáron részt vettem az Amerikában élő Verbovszky Gabriella makrobiotikus főzőtanfolyamán, aki megnyugtatott, hogy a fehér rizs (édes, vagy akár a basmati változata) a makrobiotikus táplálkozásban alkalmanként belefér.Én most éltem ezzel az alkalommal!
Mi mindenre van szükségünk a házi szushi tekercs-készítéséhez?
- Fehér rizs (japán, vagy thai),
- rizs-ecet,(helyettesíthető fehér borecettel)
- szárított nori-lapok
- makisu(bambuszgyékény)
- zöldségek (most avokadó, uborka, shitake gomba)
- japán szójaszósz (pl. shoyu, vagy Kikkoman
A szushi-rizs elkészítése
Az öntethez: 3 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál tengeri só, ezt összekevertem.
20 dkg fehér rizs (kb. 3 alga tekercshez): A rizst mossuk át, majd kb. 2 x annyi vízben főzzük puhára.
Az öntethez: 3 evőkanál rizsecet, 2 evőkanál cukor, 2 kiskanál tengeri só, ezt összekevertem.
20 dkg fehér rizs (kb. 3 alga tekercshez): A rizst mossuk át, majd kb. 2 x annyi vízben főzzük puhára.
Terítsük szét egy tányéron, hogy a felesleges nedveség elpárologjon belőle és locsoljuk meg az öntettel.
Shiitake gombás-uborkás tekercs: ½ uborka hosszú csikba vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpasta), + sushi rizs, nori (alga lap) , Kikkomen szójaszósz.3 shitake gomba
Shiitake gombás-uborkás tekercs: ½ uborka hosszú csikba vágva, 1 kiskanál Tahini (szezámpasta), + sushi rizs, nori (alga lap) , Kikkomen szójaszósz.3 shitake gomba
A gombát tegyük fel annyi vízzel főzni, amennyi ellepi. Locsoljunk rá kevés szójaszószt. Amikor megpuhult facsarjuk ki a gombából a fölösleges vizet és szeleteljük fel.
A norit vízes kézzel nedvesítsük meg, fektessük a bambusztekercsre. Tegyünk rá néhány kanál rizst
simítsuk el. Fektessük rá az uborkaszeletet és a shitake gombát. Szorosan tekercseljük fel .
Néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése