2011. április 29., péntek

Govinda Óbudán

Két nappal ezelőtt élménydús sajtóeseményen vettem részt a Govinda étteremben. Rám már az is az újdonság erejével hatott, hogy márciusban megnyílt Budán, a Kolosy térnél a Govinda újabb saláta bárja..
 fotó: govinda.hu

Bár az összejövetel apropója nem ez volt, hanem a krisna közösség éves programjai, azért a vendégkínáló fogások igen jól estek; limonádé, mangó lassi, avokádókrémes szendvics, védikus "rántotta" házi készítésű túróból, zöldséges szamosa, paradicsomcsatni, gyümölcsjoghurtban áztatott fánkocskák, a Malpura.Hogy számomra csak a legízletesebbeket említsem. Van, amiből tényleg csak egy csipetet ettem, az udvarriasság miatt, mivel visszatérőben vagyok a makrobiotikus étrendre, ami a tehéntej megvonásával jár.
Ott volt Hemangi is, aki néhány mondatban bemutatta az ajurvédikus konyhát és  az általa gyakran használt fűszereket.
Izgalmasnak ígérkezik a júliusi Krisnavölgyi búcsú - idén most már remélem eljutok oda.A Születés Hete kezdő prograjára, május 2-án, viszont minden bizonnyal, mert remek témakörökkel foglalkozik. (pl. vega életmód várandóság alatt, kismama jóga, apás szülést stb)

A rendezvény központi oldala: www.szuleteshete.hu
Helyszín: . A budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban (1039, Bp. Lehel u. 15-17.)

2011. április 7., csütörtök

Alga-retek saláta


Valószínűleg azon ritka egyedek közé tartozom, akik szeretik a tengeri füveket, algákat. Szeretem tésztába keverve, ételre szórva, tekercselve, vagy salátának.Mindenhogyan!
Most a Japán-katasztrófa  után egyre hangsúlyozzák, hogy mennyire áldásos lehet fogyasztásuk, mivel a tengeri füvek segítenek csökkenteni 50%-kal a radioaktív stronciumot ami a bélbe kerül. Természetes jódot juttat a szervezetbe, és  a jód izotópokat hígítja.
A tengeri füvek ( Wakame, Hijiki, nori, arame,) nagyon sok ásványi anyagot tartalmaznak és nem tartalmaznak szennyeződéseket mint a halak.
A bennük levő lévő ásványi anyagok lúgosítják a vért, tisztítják a testet, és felszámolja a savas hatást ami a modern étrend miatt kialakulhatott. Feloldják a szervezetben lerakódott zsírokat, fellazítja a  lerakódásokat ami a túl sok húsfogyasztás következtében kialakult.

Szóval több szempontból is aktuális. Barnarizssel, brokkolival és halfasírttal fogyasztottam.

Alga-retek saláta
Hozzávalók: 1 marék wakame, 2 fej hónapos retek, Umeboshi ecet, Shoju szójaszósz

A wakamét kevés vízben pároljuk meg. Amikor kihűlt facsarjuk ki. Locsoljuk meg Shoju szójaszósszal.
A hónapos retket vágjuk fel vastag gyufaszál méretűre. Locsoljunk rá egy kevés Ume-ecetet. Keverjük össze az algát és a retket.



2011. április 6., szerda

Gyógyító ételek a sugárszennyeződés ellen!

Makrobiotika a tévében!

Holnap, vagyis Csütörtökön április 7-én 9-10 között a Duna TV-ben élő adásban Sebestyén Szilvia a Makrobiotika Intézet vezetője olyan ételeket mutat be, amelyek a sugárzás okozta rádióaktív stronciumot kitisztítja a testünkből.
Az előzetes tervek szerint lesz miszo leves, Arame saláta, barnarizsből rizottó, desszertnek alma kanten gyümölcs torta.


Tavaszi méregtelenítés 1.

Az első 1-2 hónapom nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, nem véletlen, hogy nem írtam ide bejegyzéseket, mert se a makrobiotika, se a jógakonyha áldásos hatását nem éreztem, ugyanakkor viszont a jóga világába mélyen belemerültem. Ez a blogon is meg fog látszódni, szeretnék majd egy-egy jógagyakorlatot a receptek végén ajánlani.
A táplálkozásomat mostanában kezdem rendezni, a húsvét előtti böjti időszak erre a legideálisabb. Sokféle lehetőség merült fel bennem, mint a juharszirup-diéta, gyümölcsnap, gabona-kúra. Én kezdetnek a heti 1 gyümölcsnap mellett döntöttem.

Ha csak egy napot szánsz a méregtelenítésre, kezd gyümölcsnappal!


Húsvétig hétente egy nap fogyassz gyümölcsöt!
A lényege egy-másfél kiló gyümölcsöt egyél egész napra elosztva. Igyál mellé 1-2,5 liter gyógyteát (zöldtea, csalán, borsmenta), szénsavmentes ásványvizet, zöldség- és gyümölcsleveket.
Milyen gyümölcsöt válassz? A legjobb mindig az idénygyümölcs: eper (hamarosan itt a hazai, vagy addig a görög), körte, édes alma esetleg kiwi.
Hogy őszinte legyek, már ennek az egy napnak a betartása is edzi az akaraterőt!

Mai jógagyakorlat: Térd-homlok tartás hanyatt fekve
Hatása: segíti az emésztést



Feküdjünk hanyatt, karok a test mellett. Belégzésre emeljük fel a jobb térdet behajlítva, kilégzésre kulcsoljuk át és húzzuk a mellkashoz a térdet. Közben emeljük fel a fejünket is, orrunkkal érintsük meg a térdet. 3-4 lélegzetvételig maradjunk benne, majd belégzésre tegyük le a fejünket, kilégzésre nyújtsuk ki a lábunkat és karunkat pihentessük test mellett. Végezzük el a másik oldalra is, majd ismételjük meg 4-5-ször a gyakorlatot.
Related Posts with Thumbnails